11 Aralık, 2023

Papağan Bakımı Nasıl Yapılır?

Papağan bakımı, bu sevimli kuşu sahiplenmek isteyenlerin bilmesi gereken bir detaydır. Hileler, taklitler ve şarkı söyleme gibi yetenekleri bulunan papağanlar, az bakım gerektirdikleri için de çoğu insanın favorisidir. Papağan bakımının nasıl yapılacağı ile ilgili bilinmesi gerekenleri ele aldık.




Papağan Kafesi Seçimi


Bir papağan için geniş bir kafes seçmelisiniz. Evcil hayvanın kanatlarını genişçe açmasına ve kendi vücudunun etrafında sorunsuz bir şekilde dönmesine izin vermesi gerekiyor. Ancak bu, kuşun yaşam kalitesine yardımcı olmak için gereken minimum miktardır. Aslında, kuşlar, sürüngenler ve kemirgenler gibi kapalı bir alanda yaşayan hemen hemen tüm evcil hayvanlar için ne kadar çok alana sahip olurlarsa, bu onların esenliği için o kadar iyi olacaktır. Büyük bir papağan kafesi satın almak için maddi imkâna ek olarak, evde onu koyacak bir yerinizin olması gerektiğini unutmayın.

Papağan da bir şeyleri gagalamayı ve soymayı sever. Güçlü gagaları var ve buna hazırlıklı. Bu nedenle kafesin tel gibi oldukça dayanıklı bir malzemeden yapılması esastır.



Papağan Kafes Bakımı


Uygun bir kafes seçmek, genç veya yetişkin bir papağana nasıl bakılacağını bilmenin ilk adımıdır. Bunu yaptıktan sonra, evcil hayvana daha fazla güvenlik ve esenlik sağlamak için kafesin bakımını gerçekleştirmelisiniz. Kafesi içeride, aydınlık bir yerde ve köpekler ve kediler gibi yırtıcı hayvanlardan koruyun.

Kafes için havadar bir yer seçmek önemli olmakla birlikte, cereyan kuşlar için çok tehlikelidir. Bir dizi solunum yolu hastalığına neden olabilir. Pek çok kişinin düşündüğünün aksine mutfak, kuşlar için iyi bir yer değildir. Bazı tavalar ısıtıldığında bu evcil hayvanlar için zehirli bir madde salar. Tepsiyi çıkararak ve tünekler, yemlikler, suluklar ve oyuncaklar gibi aksesuarları silerek kafesi her gün temizleyin. Evcil hayvanı kontaminasyona karşı daha korumalı hale getirmenin yanı sıra bu, papağanın dışkısının kabuk bağlamasını da önler.





Papağan Beslenmesi


Papağan yemleri, bu sevimli canlıların beslenmesinde önemli yer tutar. Ancak papağanlar sadece yemlerle beslenmemelidir. Çeşitli tohumlar, sebze ve meyveler de papağanın beslenmesine eklenmelidir. Yem, evcil hayvanın organizmasının düzgün çalışması için gerekli tüm besinleri sağlamasına rağmen, diğer yiyecekleri kullanabilirsiniz. Meyveler, sebzeler ve tohumlar, numaralar öğretirken veya papağanla etkileşime girerken atıştırmalık görevi görür. 





Papağan Hijyeni ve Sağlığı


Papağanların da yıkandığını biliyor muydunuz? Özellikle sıcak günlerde haftada bir kez kafese su ekleyip papağanı banyo yaptırmak gerekir. Bu sayede hayvan tazelenmiş ve ferahlamış olur. Daha soğuk günlerde tüylerin kurumasına yardımcı olması için temiz bir havlu kullanın. Bu, kafes temizliğinin yanı sıra evcil hayvanın sağlığına yardımcı olan papağan bakım uygulamalarından biridir. 

Papağanlarda en sık görülen sağlık sorunları arasında solunum yolu hastalıkları ve psittakoz gibi mantar ve bakteri enfeksiyonları yer alır. Kuşun hasta olup olmadığını anlamak için davranışını gözlemleyin.


Papağanın Ruh Sağlığına Dikkat Edin


Papağanların kapalı mekanlarda çok zaman geçirenler için en uygun olmasının nedenlerinden biri de ilgiye çok düşkün olmalarıdır. Çok eğlenceli olmanın yanı sıra, onlarla etkileşime geçmek, onların esenliğini sağlamak için bir ön koşuldur. Çok ajite ve zeki oldukları için bu hayvanların uyaran almaya ihtiyaçları vardır. Bu nedenle, papağanlara uygun oyuncaklar yardımıyla hileler öğretmenin ve çevreyi zenginleştirmenin önemi oldukça fazladır.

Papağanların nesneleri soymaktan çok hoşlandıklarını hatırlayarak, tahta oyuncakları tercih edin. Boyut, seçim yaparken çok önemli olan başka bir husustur. Numaraları öğretmek eğlencelidir ve bu akıllı hayvanların bilişlerini harekete geçirir. Bunun için evcil hayvanın sakin olduğu bir zaman seçin ve her eğitim seansının süresine dikkat edin. Kuşların metabolizmaları çok hızlıdır bu yüzden kolayca strese girerler ve yorulurlar. Papağanın yorulduğunu fark ettiğinizde eğitimi sonlandırın.