11 Aralık, 2023

Lhasa Apso Köpek Irkı Özellikleri ve Bakımı

Neşeli, kendine güvenen, uyanık, istikrarlı ve yabancılara karşı mesafeli bir köpektir. Lhasa Apso köpek ırkı, kendine has tüy görünümü ile benzersiz bir duruş sergiler. O mutlu, esprili ve oyuncu bir köpektir. Aynı zamanda bağımsız ve inatçı olabilir. Evini ve ailesini koruma görevini ciddiye alıyor. Neşeli, hayat dolu ve özgüven dolu bu büyüleyici yol arkadaşı, çok hassas ve sağduyuludur. Güçlü bir kişiliğe sahip olan bu köpek ancak insanlarla yakın temas halinde gelişebilir.



Lhasa Apso Köpek Irkı Tarihçesi


Tibet'te doğan Lhasa Apso, dünyanın en eski köpeklerinden biri olarak kabul edilir. Kutsal hayvan, esas olarak Tibet rahiplerinin manastırlarında ortaya çıktı. Adını kutsal Lhasa şehrinden alır. Lhasa, binlerce yıl boyunca manastırlardaki soylular ve keşişler tarafından bir bekçi ve koruyucu köpek olarak yetiştirildi. Anavatanında Abso Seng Kye şeklinde bilinir. Lhasa Apso, Tibetliler tarafından kutsal bir köpek olarak kabul edilir. Sahibinin ölümünden sonra ruhunun köpeğe gireceğine inanılıyordu. Cins oldukça eskidir ve aslen Himalayaların tepesinde yaşamıştır. Yüzyıllar boyunca bu köpekler yalnızca soyluların ve din adamlarının onları beslediği Tibet'te var oldu.



Lhasa Apso Köpek Irkı Bakımı


Lhasa Apso köpek ırkı bakımı büyük bir titizlik gerektirir. Lhasa, günde en az iki kez kısa yürüyüşlerden çok memnun olur. Kucağınıza oturmaktan, evin içinde dolaşmaktan, oyuncaklarıyla oynamaktan ve yoldan geçenlere havlamaktan mutluluk duyar. Bu köpeğin tüyleri uzun, kalın ve güzel görünümlüdür. Köpek tıraş makinesi ve makasları ile tüylerine şekil vermek mümkündür. Günlük tarama ve fırçalama, dolaşma ve düğümlerden köpeğin tüylerini uzak tutmak için gerekli bir uygulamadır. Lhasa'nın güzel kokmasını sağlamak için sık sık banyo yaptırılması önerilir.

Tartar birikimini ve içeride gizlenen bakterileri gidermek için ağız ve diş bakımına da özen göstermeniz gerekir. Dişleri, haftada en az üç kez fırçalanmalıdır. Diş eti hastalığını ve ağız kokusunu önlemek istiyorsanız günlük fırçalama daha da iyidir. Tırnakları ayda bir veya iki kez kesin. Tırnak kesme konusunda çok deneyimli değilseniz, bir kuaför veya veterinerden sizin için yapmasını isteyin. Köpeğinizin hissedeceği acıya ek olarak tırnaklar çok kısa kesildiğinde kanayabilir. Köpeğin kulakları, enfeksiyona işaret edebilecek kızarıklık veya kötü koku için haftalık olarak kontrol edilmelidir.



Lhasa Apso Köpek Irkı Apartman Yaşamı İçin Uygun Mu?

Lhasa Apso köpek ırkı sınırlı alana sahip kişiler için harika bir seçenektir. Çitlerle çevrili bir bahçe gibi geniş bir yerde egzersiz yapmayı sevmesine rağmen, apartmanlara da uyum sağlar. Bu yüzden de çoğu insan için ideal bir evcil hayvandır.


Lhasa Apso Köpek Irkı Çocuklar İçin Uygun Mu?


Çocuklar muhtemelen Lhasa'nın en sevdiği şeyler listesinin başında değildir. Çocuklarda bazı davranış türlerine karşı hoşgörüsüz olma eğilimindedir. Lhasa, bir köpeğe nasıl düzgün davranılacağını anlayan daha büyük çocukların olduğu bir ev için en uygun olanıdır. Hala bir köpekle nasıl yaşayacağını bilmeyen bebekleri ve çocukları olan bir aile için tavsiye edilmez.


Lhasa Apso Köpek Irkı Evde Yalnız Kalabilir Mi?


Lhasa, sahibine çok bağlıdır. Uzun süre uzak durmak agresif ve yıkıcı davranışlar geliştirebilir. Bu yüzden de evden uzakta fazlasıyla zaman geçirenler için uygun bir köpek olarak kabul edilmez.


Lhasa Apso Köpek Irkı Çok Havlar Mı?


Lhasa Apso köpek ırkı hakkında en çok merak edilen detaylardan biri de bu köpeklerin çok havlayıp havlamadıkları olur. Komşularını rahatsız edebilecek belirli bir havlama eğilimi vardır. İyi bir eğitimle, aşırı havlaması önlenebilir.