Köpek makine tıraşı; evcil köpeğin tüylerinin özel pet tıraş makineleri ile kırpılması işlemine verilen isimdir. Köpeklerin tıraş makinesi ile tıraş edilmeleri, özellikle tüy dökülmelerine karşı önerilen bir işlemdir. Profesyonel pet kuaförler tarafından yerine getirilir. Makine tıraşı ile köpeklerin tüyleri isteğe bağlı olarak 3 mm ve 2 cm arasında değişen uzunluklarda kırpılır. Özellikle pire sorunları, tüy dökülmesi gibi durumlardan etkilenen köpekler için çok uygun bir yöntemdir.
Köpek makine tıraşı profesyonel kişiler tarafından yerine getirilmelidir. Pet kuaförler ve veterinerler tarafından yapılan bu işlem, ayrıca kaliteli ekipmanlar kullanılarak uygulanır. İşlem sırasında pet tıraş makineleri tercih edilir. Köpek makine tıraşı nasıl yapılır sorusunun yanıtı sıklıkla araştırılır. Detaylar şu şekilde:
· İlk olarak köpek tıraş alanı dezenfekte edilir ve köpek için özel olarak hazırlanır.
· Pet tıraş makinesi ile kesim işlemi başlar.
· Sadece köpeklere özel ürünlerin tercih edildiği pet kuaförde, köpekler tıraş sonrasında cinse, dermatolojik niteliklerine ve tüy yapısına uygun olan pet şampuanı ile yıkanır.
· Pet havluları ve pet kurutma makinesi ile köpek, güvenli bir şekilde kurutulur.
· İsteğe göre köpek parfümü kullanılarak köpeğin hoş bir koku elde etmesi sağlanır.
Köpek makine tıraşı, makas tıraşına oranla daha uzun sürede gerçekleştirilir. Tüyler makine tıraşında daha çok kısaltıldığı için uzun zamanda tıraşa gereksinim duyulur. Genel olarak 2-4 ay aralığında işlemin tekrarlanması tavsiye edilir. Ancak köpek makine tıraşı sıklığı, köpeğin tüy yapısına ve cinsine bağlı olarak değişiklik gösterir. Bunun için pet kuaföre ya da veterinere danışarak bilgi almanız en doğrusu olacaktır.
Köpek makine tıraşı, mecburi durumlar haricinde anestezisiz şekilde yapılmalıdır. Yalnızca köpek tıraşı için köpeğe anestezi uygulanması pek doğru bir davranış olmaz. Çünkü anestezi sonucunda yan etkiler görülebilir. Köpek aşırı korkuyorsa ya da hırçın davranıyor ise anesteziden başka çözüm yolu olmayabilir. Travmatik bir durumu önlemek için anestezi kullanılabilir. Fakat anestezisiz yöntem, köpeğin yaşamı ve sağlığı için daha uygun kabul edilir. Anestezi gerekiyor ise buna veteriner hekim karar verecektir.
Köpekleri tıraş etmek yanlış bir davranış değildir. Hatta köpeklerin sağlığı ve hijyeni için gereklidir. Köpekler düzenli olarak tıraş edildiklerinde tüylerindeki kıtıklaşma ve matlaşma problemi ortadan kalkar. Köpeğin derisi nefes alır ve deri hastalıkları önlenir. Bu da köpeğin genel sağlığını olumlu anlamda etkiler.
Köpeklerin tıraş işlemlerinde profesyonel ekipmanlar kullanılmalıdır. Köpek makine tıraşı için pet tıraş makineleri tercih edilir. Makas tıraşı tercih edileceğinde ise köpek tıraş makası tercih edilir. Çeşitli özelliklere sahip pet makas ve pet tıraş makineleri profesyonel kullanım gerektirir.
Köpekleri tıraş etmek zararlı değildir. Köpekler düzenli olarak tıraş edildikleri zaman tüyleri çok daha bakımlı ve sağlıklı olur. Tüy dökülmesi önlenir ve deri sağlığı desteklenir. Böylece köpeğin deri hastalıklarına yakalanma riski de düşer.
Köpeklerin tıraş işlemleri biraz stresli olabilir. Bazı köpekler ürkek olabilirler ve tıraştan sonra kendilerini mutsuz hissetme ihtimalleri vardır. Tıraş olan köpek psikolojisi düşünülmeli ve tıraş esnasında köpeğe doğru şekilde davranılmalıdır. Profesyonel bir tıraş işleminden sonra köpek kendisini rahat ve memnun hisseder. Tüylerin alınmasıyla beraber köpekte rahatlama ve mutluluk hissi oluşur.
Köpeklerin kulak içi tüyleri kesilir. Düzenli şekilde kulak içi tüylerin kesilmesi, köpeğin kulak bakımı ve hijyeni için önemlidir. Kulaklar, bakteri ve mikropların toplanma alanı olduğu için rutin olarak bu bölümdeki tüylerin alınması önerilir.
Köpek dostlarımızda tüy dökülmesi normaldir ve tüm köpekler tüy döker. Genel olarak köpeklerin tüy dökme mevsimi sonbahar ve ilkbahar olur.