Pet Kuaför, kedi, köpek, tavşan, hamster vb. evcil hayvanların bu konuda bilgili ve deneyim sahibi kişiler tarafından tıraş, tımarlama, deri ve tüy sağlığı ile ilgili tüm ihtiyaçlarını karşılayan kişilere verilen isimdir. Atların tımarlanmasıyla başlayan bu işlem ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda zamanla kedi, köpek vb. evcil hayvanlarda da ve hatta büyük baş ve küçük baş hayvanlarda dahi uygulanmaya başlanmıştır. Pet kuaförler, bu işlemleri yapabilmek için belirli eğitimleri almalılardır. Kullanılacak doğru yöntemleri öğrenmeli ve kullanmaları gereken ekipmanları iyi bir şekilde bilmelilerdir.
· Çeşitli kesim modelleri,
· Hijyenik bir ortam,
· Kullanılacak profesyonel ekipmanlar,
· Yıkama, kurutma ve tımarlama teknikleri,
· Göz, kulak, tırnak bakımı,
· Kedi, köpek, tavşan vb. evcil hayvanlar,
· Hangi ırkların hangi işlemlere ve tekniklere ihtiyacı olduğu,
· Tüylerdeki kıtık ve keçeleşme vakaları,
Pet Kuaför Hangi Hizmetleri Vermektedir?
Evcil hayvanların aşılama ve hastalık dönemleri dışında da bakım görmeye ihtiyaçları vardır. Hayvanlarınızın bakımıyla ilgili pet kuaförlerden yardım ve hizmet alabilirsiniz. Bu konuda dikkat etmeniz gereken en önemli şey hijyen ve deneyimli bir ekiptir. Hayvanlarınızı, işinde tamamen uzman olan ve hijyenik bir ortama sahip olan pet kuaförlere emanet etmelisiniz. Pet kuaförler, tüy tıraşı, fırçalama işlemi, tırnak kesimi, kulak ve göz temizliği vb. hizmetler vermektedir. Bu hizmetler sayesinde evcil hayvanınızın rahatlamasını ve sağlıklı kalmasını sağlayabilirsiniz.
Bazı uzun tüy yapısına sahip olan kedi ve köpek cinslerinin düzenli bakıma ihtiyaçları vardır. Düzenli tıraş, banyo ve bakım yapılmazsa tüylerde meydana gelen kıtık veya keçeleşme durumlarına rastlanılabilmektedir. Özellikle tüy dökme mevsiminde kedi ve köpekler tüylerinden kurtulmak için kendilerini yalamaktadır. Bu durum sonucunda ise sindirim sisteminde bazı sorunlar görülmektedir. Evcil hayvanınızın tüylerinin tıraş edilmesi ve bakımının yapılması rahatlamasına, temizlenmesine ve rahat bir yaşam sürmesine olanak sağlayacaktır. Her cins ve ırkın farklı tıraş teknik ve modellerine ihtiyacı vardır. Makine ve makas tıraşı olarak ayrılan bu hizmet, banyoyu, göz ve tırnak bakımını da içermektedir. Evcil hayvanınızı pet kuaföre götürüp bakımını yaptırmadan önce herhangi bir deri rahatsızlığı veya alerjisi olup olmadığını öğrenmelisiniz. Evcil hayvanınızın bakımını yaptırmadan önce herhangi bir psikolojik veya fiziksel sorunu olup olmadığını öğrenmelisiniz. Tıraş sırasında evcil hayvanınız makine sesinden korkabilir bu nedenle duruma göre makas tıraşını tercih edebilirsiniz.
Evcil hayvanınız banyo sırasında başka hayvanlardan bazı bakterileri alabilmektedir. Bu nedenle hayvanınızın özel şampuanlarla yıkanması ve sizin hayvanınıza özel tarak, fırça ve havlunun kullanılması oldukça önemlidir. Banyo sırasında kulağa su kaçmaması için mutlaka kulak tıpası kullanılmalıdır. Ayrıca evcil hayvanınızın tüyleri zor taranıyorsa ve birbirine karışıyorsa tüy yumuşatıcı şampuanlar kullanılmasını tercih etmelisiniz. Deride kuruma veya dökülme meydana gelmemesi için özel nemlendirici içerikli şampuanlar da tercih edebilirsiniz. Banyo işlemine ek olarak evcil hayvanınızın kulak temizliği, tırnak kesim ve bakım işlemiyle anal keselerinin yıkanıp temizlenmesi işleminin yapılmasına da dikkat edilmelidir.
Köpeğinizi yıkamadan önce doğru hazırlığı yapmalısınız. Özellikle yıkayacağınız yerin hijyenini sağlamalı ve kayganlık konusunda gerekli önlemleri almalısınız. Köpeğinizi bahçenizde yıkamayı düşünebilirsiniz fakat soğuk suyu sevmediklerini unutmamalısınız. Köpeğinizin üşütüp hasta olmaması için hava sıcaklığının normal seviyede olduğundan emin olmalısınız. (Bazı ırklar için bu geçerli değildir örn. Soğuk iklim ırkları ve su köpekleri vb.)
· Yumuşak ve emici özelliğe sahip havlu,
· Köpeğinizin tüy tipine uygun fırça ve taraklar,
· Banyo paspası,
· Önlük veya eski giysiler,
· Köpekler için tasarlanmış özel şampuan.
Köpeğinizi Banyoya Hazırlamalısınız. Köpeğinizi banyo öncesinde fırçalamalısınız. Köpeğinizi ıslattığınız zaman tüyleri birbirine karışarak zor açılabilir. Bu nedenle karışıklık olmasını önlemek için tarama işlemini ıslanmadan yapmanız daha sağlıklı olacaktır. Köpeğinizi yıkama aşamaları:
· Islatma,
· Şampuanlama,
· Kese ve masaj,
· Durulama,
· Kurutma.
Köpeğinizi ıslatın
İlk olarak köpeğinizi ılık suyla her yerine gelecek şekilde ıslatın. Bu işlemi duş başlığı, kova veya maşrapa ile yapabilirsiniz. Suyun ılık olduğundan emin olmayı ihmal etmeyin. Köpeğinizi ıslatırken suyun göz ve kulaklarına kaçmadığından emin olun. Köpeğiniz içgüdüsel olarak üzerindeki suyu atmak için silkinmek isteyebilir. Elinizi başına koymanız bu durumu önleyebilir.
Köpeğinizi Şampuanlayın
Köpeğinizin tüylerini güzel bir şekilde şampuanlayın. Gözleri, kulak içi ve genital bölgesine şampuan gelmemesine dikkat edin. Yeterli miktarda şampuan kullanın ve köpürtme işlemi yaparak tüylerinin her yerine eşit şekilde şampuan dağılmasını sağlayın. Köpürtme işlemini daha kolay bir şekilde yapmak için suya az miktarda şampuan ekleyip köpeğinizin tüylerine suyla karışmış olan şampuanı dökebilirsiniz.
Kese ve Masaj Yapın
Köpeğinizin tüylerini fırçalayın, dairesel hareketlerle masaj yapın. Parmaklarınızı fazla bastırmadan tüylerini ovabilirsiniz. Kaşıma işlemini de bu aşamada yapabilirsiniz. Köpeğiniz bu durumdan zevk alacaktır. Kullandığınız şampuanın bir süre köpeğinizin tüylerinde kalması için kısa bir süre ayırıp bu sırada kulak temizliğini yapabilirsiniz.
Köpeğinizi Durulayın
Göz ve kulaklarına gelmeyecek şekilde köpeğinizin tüylerine su akışı sağlayın. Köpeğinizin tüylerinde hiç şampuan kalmamasına özen gösterin. Bu konuda duş başlığı kullanmak kolaylık sağlayacaktır. Köpeğinizin patilerini ve deri kıvrımlarını iyice durulayın.
Köpeğinizi Kurutun
Köpeğinizi kurutma işlemine geçmeden önce güzel bir şekilde silkinip üzerindeki sulardan arınmasına izin verin. Bu işlem sonrasında köpeğinizin tüylerini ona özel emici bir havluyla kurulayın. Daha sonra başka bir havluyu yere koyarak köpeğinizin üzerinde yatıp yuvarlanmasına ve iyice kurumasına izin verin. İyice kuruduğundan emin olmak için havluyla veya köpeğinizin izin vereceğini düşünüyorsanız fön aracılığıyla kurutmaya devam edin. Fön kullanacaksınız ısısız olmasına dikkat edin. Köpeğinizin tüylerinin iyice kuruduğundan emin olduktan sonra fırçalama işlemine geçebilirsiniz. Ayrıca köpeğiniz iyice kurumadan dışarı çıkmamasına özen göstermelisiniz. Yoksa kısa sürede yeniden kirlenebilir.
Genel olarak, kedilerin haftada bir kez yıkanması önerilir. Ancak, kedilerin kendi kendilerini temizledikleri göz önünde bulundurularak, bazı kediler daha az sıklıkta yıkanabilir. Örneğin, uzun tüylü kediler, kısa tüylü kedilere göre daha sık yıkanmalıdır. Ayrıca, dışarıda yaşayan kediler, içeride yaşayan kedilere göre daha sık yıkanmalıdır. Köpeklerin yıkanma sıklığı, kedilere göre daha değişkendir. Bazı köpekler, haftada bir kez yıkanırken, bazı köpekler ayda bir kez veya yılda birkaç kez yıkanabilir.
Köpeklerin yıkanma sıklığını etkileyen faktörler arasında, köpek tüyü türü, tüy uzunluğu, yaşam koşulları ve aktivite seviyesi yer alır. Kısa tüylü köpeklerin, uzun tüylü köpeklere göre daha az yıkanması gerekir. Ayrıca, içeride yaşayan köpekler, dışarıda yaşayan köpeklere göre daha az yıkanmalıdır. Aktif köpekler, daha fazla kirlenebileceğinden, daha sık yıkanmalıdır. Kedi ve köpekleri yıkarken, kedi ve köpeğin korku ve stres yaşamamasına dikkat etmek önemlidir. Kedileri ve köpekleri, yavruyken banyoya alıştırmak, bu süreci daha kolay hale getirecektir