3 Mayıs, 2024

Köpek Maması Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Köpek maması seçimi, bir köpek için önemli kararlardan biri oluyor. Köpeğin sağlığı ve ömür süresi, beslenme ile yakından ilgili. Bundan dolayı mama seçimi yaparken bazı ayrıntılara dikkat etmek şart. Peki köpeklere mama seçerken nelere dikkat edilmesi lazım? Gelin hep birlikte inceleyelim.


Köpek Maması Seçimi Nasıl Olmalı?


Köpeklerin sağlıklı ve uzun ömürlü olmalarının ilk koşulu kaliteli beslenme oluyor. Köpeklere verilecek olan mama, onların besin ihtiyaçlarını karşılayabilmeli. Köpek maması seçerken dikkat edilmesi gerekenler şöyle:





Beslenme İhtiyaçlarının Farkında Olun

Köpekler için doğru mama seçimi, köpeğin beslenme ihtiyaçlarını bilmekten geçiyor. Köpeklerin sağlıklı ve uzun ömürlü olabilmeleri, beslenmeleri ile yakından ilgili. Sevimli dostlarımızın lif, protein, amino asit, vitamin ve mineraller açısından tam ve dengeli mamalarla beslenmesi sağlanmalı. Özellikle de et proteini açısından zengin olan mamalar, köpeklerin vücut gelişimi açısından son derece önemli. Besin maddelerini dengeli oranda yapısında barındıran köpek mamaları, onların sağlıklı beslenmelerine yardımcı olur.





Köpeğin Yaşını Hesaba Katın

Köpek maması çeşitleri, köpeklerin yaşına uygun olacak şekilde formüle ediliyor. Dolayısıyla yavru, yetişkin ve yaşlı kediler için özel olarak hazırlanan mamalara yönelmek gerekiyor. Yavru köpeklerin büyüme ve gelişimine katkıda bulunan mamalar, yavru köpek maması olarak biliniyor. Bunlar, özellikle de folik asit, yağ ve protein açısından zengin oluyor. Yavru köpeğinize bir mama satın alacağınız zaman ürünün üzerinde yavru ibaresinin bulunmasına dikkat etmelisiniz.

Yaşlı ve yetişkin köpekler için de ayrı mamalar üretiliyor. Yetişkin köpeklerin enerji ihtiyacının karşılanması ve hastalıklara yakalanmalarının önlenmesi için yetişkin köpek mamalarına yatırım yapılması gerekiyor. Yaşlı köpekler için de özellikle kalorisi kısıtlanmış, diyet köpek maması tavsiye ediliyor.


Kuru ve Yaş Köpek Maması Tercih Edin

Köpeklerin beslenme düzeninde çeşitlilik yaratmak çok önemli. Bu sayede köpeklerin mutlu olması da sağlanabiliyor. Köpekler, kuru mamaya ek olarak yaş mama da tüketmeliler. Yaş mamada yer alan yüksek sıvı oranı, köpeklerin sıvı gereksinimlerinin karşılanmasına yardımcı oluyor. Bu, özellikle de sıcak yaz günlerinde çok önemli. Su tüketimi yetersiz olan köpeklerin çeşitli sağlık problemleri ile karşılaşmaları muhtemel.

Öte yandan köpeğe sadece yaş mama da verilmemeli. Kuru mama, köpeğin temel beslenmesi olmalı. Kuru köpek maması tüketimi ile köpeğin ağız ve diş, böbrek, kas, kemik, tüy sağlığı maksimum oranda teşvik ediliyor. Bunlara ek olarak; ödül mamaları da dönemsel olarak köpeğe verilmesi gerekiyor.





Tazelik

Köpeklerin sağlıklı beslenmesini teşvik etmek amacıyla onlara sunulan mamaların muhakkak taze olması şart. Taze köpek mamaları, köpeklerin sağlığını riske atmıyor. Diğer yandan hayvanın sağlıklı beslenme sürecine katkı sağlıyor. Bundan dolayı mama seçerken ürünün son tüketim tarihi ve üretim tarihi incelenmeli. Taze olan mamalar, köpeğin hem sağlığını teşvik ediyor hem de hayvanın besin bileşenlerini en iyi şekilde almasına olanak tanıyor.


Mamada Olmaması Gereken Bileşenleri Bilin

Bazı bileşenler köpeklerin sağlığına zarar veriyor ve hatta zehirlenmeye yol açıyor. Köpeğin kimi besin maddelerine karşı hassasiyeti ya da alerjisi olabiliyor. Bu tür durumlarda mamanın içeriğine dikkat etmek önemli hale geliyor. Mamanın içinde köpeğin sağlığını kötü etkileyecek maddeler olup olmadığına göz atmayı unutmamalısınız.


Yaz Aylarında Yaş Mamayı Eksik Etmemelisiniz

Sıcak yaz dönemlerinde köpeklerin daha fazla su tüketmeleri gerekiyor. Su alımının az olması, köpekte bazı hastalıklara davetiye çıkarıyor. Bu nedenle köpeğin hem su içmesi sağlanmalı hem de yaş köpek mamaları ile hayvanın su ihtiyacı karşılanmalı.