5 Mayıs, 2024

Kedi Maması Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli?

Kediler, insanların en iyi dostlarından biri olarak kabul ediliyor. Dünya çapında en popüler evcil hayvanlardan olan kediler, sevimli halleri, bakımlarının kolaylığı ve zeki oluşları nedeniyle insanların favorisi haline geliyor. Kedilerin uzun seneler boyunca ailelerine arkadaşlık edebilmeleri için kaliteli beslenmeleri çok önemli. Bu noktada kedi maması seçimi önem kazanıyor. Peki kediye mama seçerken nelere dikkat edilmeli? Ayrıntıları gelin hep birlikte inceleyelim.


Kedi Maması Seçiminde Dikkat Edilmeli Gerekenler


Hangi kedi mamasını satın almanız gerektiğini kararlaştırmak ve kedi için en doğru seçimi yapmak adına bazı unsurlara dikkat etmek gerekiyor. Bunlar:


Beslenme İhtiyaçlarını Bilin

Kediler için en doğru ve en iyi mama seçimi söz konusu olduğunda en önemli ayrıntı, kedinin beslenme ihtiyaçları olur. Kedilerin uzun ömürlü olmaları ve sağlıklı kalmaları için karbonhidratlar, mineraller, vitaminler, amino asitler, proteinler ve lif gibi bileşenleri tam ve dengeli oranlarda almaları gerekiyor. Kediler zorunlu etobur canlılar. Bu nedenle et proteini açısından zengin olan mamalar yemeleri çok önemli. Besin bileşenlerini yeterince içeren mamalar, kedilerin beslenme ihtiyaçlarını maksimum oranda karşılıyor.





Kedinin Yaşını Dikkate Alın

Kedi maması seçerken kedinin yaşına odaklanmak önem arz ediyor. Çünkü her yaş grubunun beslenme ihtiyaçları farklı oluyor. Dolayısıyla kedinin yaşı için özel olarak formüle edilen mamalar tercih edilmesi gerekiyor.

Yavru kedilerin büyümelerini destekleyen mamalara ihtiyacı oluyor. Yavru kediye verilecek olan mama kaliteli protein içermeli. Protein, yağ ve folik asit bakımından yoğun olan mamalar, yavru kediler için ideal.

Yetişkin ve yaşlı kedilerin enerji ihtiyaçlarını karşılayan, kilo almalarına engel olan, kas ve kemik gelişimini teşvik eden mamalara ihtiyacı var. Ayrıca yaşlı kedilerin de kilo almasını önleyecek, kalorisi kısıtlanmış mamalar tüketmeleri sağlanması gerekiyor.





Hem Kuru Hem Yaş Mama Satın Alın

Kedilerin beslenme düzeninden çeşitlilik yaratmak şart. Özellikle de kedinin iştahı kaybolduğunda ona lezzetli ve farklı tatlar sunan mamalar yedirilmesi öneriliyor. Yaş kedi maması ve kuru mamalar, farklı faydaları beraberinde getiren ürünler. Bu faydaları kedinin deneyimlemesini sağlamak önemli. Aynı zamanda ödül mamalar da kediye ara sıra verilmeli.


Tazelik

Kedinin sağlıklı beslenmesini sağlamak amacıyla ona sunulan mamaların taze olmasına da dikkat edilmeli. Taze mamalar, kedinin sağlığını riske atmıyor ve hayvanın sağlıklı beslenme sürecine katkıda bulunuyor. Dolayısı ile mama satın alırken, ürünün son tüketim tarihlerine göz atılması gerekiyor. Taze mamalar kedinin sağlığını korurken öte yandan kedinin besin bileşenlerini en iyi şekilde almasını mümkün kılıyor.





Mamada Olmaması Gerekenleri Bilin

Bazı bileşenler kediniz için zararlı olabiliyor. Hatta kedinizin kimi besin bileşenlerine alerjisi var ise mamanın içinde bu tür maddelerin olmamasına özen göstermelisiniz. Kaliteli bir kedi maması, kedinin zehirlenebileceği ve aşırı kilo almasına neden olacağı besin maddelerini yapısında bulundurmuyor. Bundan dolayı mama seçiminde özenli davranmalısınız.


Markayı Araştırın

Kedi maması markaları çok çeşitli. Bu markalar arasından bir seçim yapmak istediğinizde aklınız karışabilir. Öncelikle biraz araştırma yapmalı ve güvenilir markaların ürünlerine yoğunlaşmalısınız. Kedinizin mama seçimi büyük bir titizlik ve özveri gerektiriyor. Evcil dostunuzun mamasının kaliteli bir markanın ürünü olmasına özen göstermenizde yarar var. Tanınan ve birçok kişi tarafından tercih edilen mamalara yönelerek, kedinizin sağlığını destekleyebiliyorsunuz.


Yaz Döneminde Yaş Mamayı Eksik Etmeyin

Sıcak yaz günlerinde kedilerin daha çok sıvı alması gerekiyor. Bunun için kedinin beslenme düzeninde yaş mamalara yer vermek, yaz döneminde önemsenmesi gereken bir detay oluyor.